HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2010

Stockholmskretsen

Så har det åter varit dags för Konsthantverkets Vänner i Stockholm att dela ut sina årliga stipendier.

Mats Eskils, Rättvik

har tilldelats 10.000 kronor.
Under lång tid har Mats Eskils tillhört de främsta svenska silversmederna. Som idérik och nyfiken förnyare av corpussilvret har han fungerat som förebild för många yngre kollegor. Hans lekfulla och drastiska form- och funktionslösningar upphör aldrig att fascinera.


Bild

Maria Olevik, Stockholm och Maria Larsson, Stockholm

har tillsammans tilldelats 10.000 kronor för sin glaskonst.
Som konstnärsduon ”In every tree” har Maria Olevik och Maria Larsson sedan sin examen från Konstfack 2006 presenterat en rad uppmärksammade projekt som kretsat kring naturen och artefakterna, som hemvister för poesi och mystik. Med nya blickar på det välbekanta får de publiken att betrakta vardagen och dess föremål som ett pågående äventyr.

Renata Francescon , Göteborg

har tilldelats 10.000 kronor.
Den omsorgsfullt hanterade leran utgör grunden för Renata Francescons keramik. Där föremålen ofta byggs upp av sammanfogade, bladlika delar. Glasyrerna rinner och droppar över de organiska strukturerna, oförutsägbart och levande.

Karin Bengtson

har också fått 10.000 kronor

Med stor kärlek till keramiken och en gedigen kunskap om form och glasyr skapar Karin Bengtson lergodskärl, som lockar till beröring och bruk. I reliefer och dekorer som lyfter fram materialens kvaliteter skapas omväxlande och levande ytor.

Motivering skriven av Love Jönsson

Stipendienämnden bestod av

Britte Grünewald Grönberg, sammankallande, Agneta Linton, Annika Daevel, adj., Gunilla Kihlgren Svartström, adj. Deltog gjorde de avgående ledamöterna Kerstin Wickman och Åke Livstedt.

Göteborgskretsen

har tilldelat 2010 års nationella stipendium på 10.000 kronor till textilkonstnär
Maria Uleander, Göteborg

Valet motiveras på följande sätt:
Marias kalejdoskopliknande väggtextiler visar förnyelse i användandet av och på känslighet inför materialets möjligheter och begränsningar. Maria uppger mönster som ett genomgående tema. Vi ser med stor förväntan fram emot att följa Maria Uleanders vidareutveckling av traditionella tekniker med mål att skapa nya variationer av mönstergestaltning så som de tre cirkelformade verk hon har med i sin ansökan. Stipendiekommittén tycker därför att stipendiet ska gå till Maria Uleander för materialanskaffning.

I Göteborgskretsens bedömningsgrupp har ingått:

Yvonne Allert, universitetsadjunkt och styrelseledamot, Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet, Margareta Rinaldo, hemslöjdschef.KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se