HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2012

Stockholmskretsen

Så har det åter varit dags för Konsthantverkets Vänner i Stockholm att dela ut sina årliga stipendier.

Ingalena Klenell, glaskonstnär, Sunne

erhåller 10.000 kr. Motivering: Glasets naturliga transparens och dess förmåga att förmedla poetiskt mångtydiga berättelser utgör grunden i Ingalena Klenells arbete. I hennes verk möter vi både det spröda och uppbrutna och den allvarligt vilande tyngden. Med stor nyfikenhet har hon gjort en rad spännande glastekniker till sina.

Päivi Ernkvist, keramiker, Hägersten

erhåller 10.000 kr. Motivering: Ett sparsmakat uttryck har präglat Päivi Ernkvists keramik under fyra decennier. De skulpturala gestaltningarna länkas ofta skickligt till historia, litteratur och filosofi. Som entusiastisk projektledare, organisatör och idéspruta gör Päivi Ernkvist också stora insatser för konsthantverket i stort.

Christian Pontus Andersson, Stockholm

har tilldelats 10.000 kr med motivering: Christian Pontus Andersson är en uppmärksammad förnyare av keramikens figurativa tradition. Hans arbete har trådar till både 1700-talets porslinsfiguriner och till efterkrigstidens sofistikerade superrealism. Drömska scenerier och en dragning till det extravaganta, absurda och groteska kännetecknar hans storslagna skulpturala verk.

Ulrika Berge, textilkonstnär, Bagarmossen

har tilldelats 10.000 kr med motivering: En egensinnig personlig ton, klingar i Ulrika Berges textilier. Broderierna och de tredimensionella verken tycks spröda och bräckliga, men bär fram uttrycksfulla bilder. Vare sig motiven hämtats från den egna familjen eller eller från naturen känns närvaron av ett starkt känslomässigt engagemang.

Motiveringarna är skrivna av Love Jönsson.

Stipendienämnden i Stockholm bestod av Britte Grünewald Grönberg, sammankallande, Annika Daevel, adj., Gunilla Kihlgren-Svartström adj., Agneta Linton, Love Jönsson och Pasi Wälimaa.

Göteborgskretsen
Anders Ljungberg, silversmed

har tilldelats 10.000 kr med motivering: Med sina form- och materialmöten utmanar Anders Ljungberg designvärldens och gemene mans bild av kannan och kärlet. Han är en förnyare av den svenska corpustraditionen och visar på ett intresse för brukandets emotionella sidor som öppnar för frågeställningar och samtal.

I Göteborgsgruppens bedömningsgrupp har ingått: Carolina Claesson, silversmed, Serena Holm, smyckekonstnär samt Tore Svensson, silversmed.

Göteborgskretsens styrelse har tilldelat Zenit årets utmärkelse Handslaget. Motivering: Zenit är en tidskriftsom på ett kunnigt och inspirerande sätt speglar kulturen i Västsverige.KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se