HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2013

Ett nytt stipendium

Ett nytt stipendium har bildats genom en generös gåva från en av våra medlemmar Anne Marie Frithiof som under många år varit delaktig i föreningens verksamhet. Genom hennes välvilja har KHV fått ett välbehövligt tillskott till stipendiefonden. Anne Marie Frithiofs stipendium skall förvaltas av KHV och delas ut varje år under hennes namn.

Eva Ek-Schaeffer, textilkonstnär

tilldelas Björn Lundbergs stipendium på15 000 kronor.
Motivering:
För att hon med stort tekniskt kunnande och med sitt eget livs djupa erfarenheter som inspiration framställer gobelänger med en sällsynt stark utstrålning. Motiven är personliga, mytologiska eller politiska. Hon spinner ullen, hon samlar växter och färgar. Materialet fullkomnas och vävarna växer och fullbordas i rytmen av andning med fantasi och känslighet i händer öga och hjärta. Bilden av den lapska jojken som förs med vattnet, som rör sig över fjällvidderna och virvlar i luften ligger nära till hands. I sin konst förenar hon den medeltida gobelängen med det lapska landskapets färger och mönster. Och det blir ingen krock, de olika kulturerna gifter sig väl i verk som starkt berör och påverkar betraktaren.

Hanna Hedman, smyckekonstnär

tilldelas 10 000 kronor.
Motivering:
Det myllrar i Hanna Hedmans halsband, av djur, växter och magiska livsformer. De genombrutna och detaljrika kompositionerna blir som en labyrint – en djungel – för betraktaren att förlora sig i. Utan att romantisera naturen skapar Hanna Hedman verk av stor skönhet, där dramatik och skuggor ligger på lur.

Stefan Andersson, keramiker

tilldelas Anne Marie Frithiofs stipendium på 10 000 kronor.
Motivering:
Stefan Andersson tillhör den unga generation keramiker som ser intressanta utmaningar i de traditionella bruksföremålen. Hans väldrejade, vedbrända keramik bär på referenser till Östasiens keramiska arv såväl som till den europeiska modernismen. En känslomässig hängivenhet och en uttrycksmässig pregnans präglar hans arbete, som redan väckt internationellt intresse.

Jonatan Josefsson, textilkonstnär

tilldelas 10 000 kronor.
Motivering:
Jonathan Josefsson delar sin tid mellan textil och graffiti, och är en framstående representant för 2000-talets gränsöverskridande konsthantverk. Hans tuftade mattor intar rummen med vildsinta och färgstarka kompositioner. Oförställd och energisk skapar han arbeten som talar högt och självsäkert om de textila materialens värde och relevans.

Åsa Elmstam, trä

erhåller 10 000 kronor.
Motivering:
Åsa Elmstam får KHV:s stipendium för underfundig fantasi i ett brett spektrum av formsäkra produkter; lekskulpturer, möbler, smycken, lampor, logotyper m.m.
Åsa arbetar med bl.a. ekodesign, där hon ser möjligheter i spillmaterial, som förvandlas till oemotståndliga och funktionella föremål. Dessa kan förstone verka slumpartade, men är tvärtom resultat av lysande infall översatta med säkert öga och skicklig hand.

Stipendienämnden i Stockholm bestod av Gunilla Kihlgren (sk), Agneta Linton, Love Jönsson, Pasi Wälimaa, Annika Daevel (adj).

Inger Andersson, konstnär

Konsthantverkets Vänner/ Göteborgskretsen har tilldelat konstnär Inger Andersson, Gustavsberg, 2013 års nationella stipendium på 10 000 kr. Motiveringen lyder: Glasets och ljusets samspel med rummet står i centrum för Inger Anderssons arbete. Formerna byggs upp av skarpskurna element och pendlar spänstigt mellan symmetri och asymmetri. Konstnärens arbete befinner sig i en spännande fas där en uppgång i skala framstår som ett naturligt steg.

I Göteborgsgruppens bedömningsgrupp har ingått: Agneta Faxén, konstnär och styrelseledamot, Anna Eggert, glaskonstnär och Love Jönsson, intendent Röhsska museet.

Göteborgskretsens styrelse har tilldelat Rädda Barnen årets utmärkelse Handslaget. Motivering: Rädda Barnens initiativ till en webshop – Design för Barns Rättigheter – som skapat en försäljningskanal och plattform för formgivare av design och konsthantverk samtidigt som verksamheten stödjer barn och unga.KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se