HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2014

Bild
Keramiskt objekt ”Klara ögon” av Åsa Jacobson

Åsa Jacobson, Västerljung, keramiker

tilldelas 15 000 kronor.
Motivering:
Åsa Jacobson arbetar med teman. Hennes keramikobjekt, både med och utan screentryck, är poetiska och surrealistiska, de har många bottnar och väcker stark eftertanke. De förvillar: skorna ser ut att kunna användas, men är skulpturer på ett fast underlag. Väskorna liknar arkeologiska fynd i en fiktiv framtid. Färgerna är återhållsamma. Färgen flödar över. Stort allvar, obändig humor och fantasi samt skickligt hantverk ger betraktaren hjärtklappning.


José-Antonio Sarmiento, Göteborg, keramiker

tilldelas Anne Marie Frithiofs stipendium på 10 000 kronor.
Motivering:
José-Antonio Sarmientos keramik är mycket varierande, från porslin till det dukade bordet, till monumentala vaser och fat i vedbränt gods. En del objekt har organisk form, till synes slumpmässigt tillkommen, en del är närmast stiliserade. Alla har ett starkt uttryck, som är noggrant valt. Poetiskt, expressivt, spännande och vackert, allt på en och samma gång.


Annette Alsiö, Hammar, glaskonstnär

erhåller 10 000 kronor.
Motivering:
Annette Alsiös glaskonst har spännvidd från det dukade bordets vinglas till utsmyckningar i monumental skala. Experimentellt, men genomtänkt, explosivt färggrant och lekfullt är ord som kan sammanfatta hennes verk. De eleganta studioglasen förskönar vardagen och förhöjer festen. Enligt konstnären blir de föremål hon skapat inte helt färdiga förrän de nått sin brukare, förrän de används. En vacker, ödmjuk tanke.


Anne-Beth Borselius, Hammenhög, keramiker

tilldelas 10 000 kronor.
Motivering:
Anne-Beth Borselius´ objekt är alltid ett kärl. Hon kavlar och ringlar lergodset till strikt form, som dock mjukas upp och förvandlas när den torra engobens uttryck spelar mot glaserade partier. Den strikta formen till trots är produktionen ytterst varierad, tack vare den fantasirika dekoren med påtaglig inspiration från den egna trädgården och från den islamska mönstervärlden. Granatäpplena slår en bro mellan kulturerna.


Stipendienämnden i Stockholm bestod av Gunilla Kihlgren (sk), Pasi Välimaa och Annika Daevel (adj).


Hållams Linnéa Henriksson, textilkonstnär

har tilldelats 10 000 kronor av Konsthantverkets Vänner/Göteborgskretsen.
Motivering:
Plats och struktur framstår som centrala begrepp i Hållams Linnéa Henrikssons textila arbete. Med vaken blick för rumsliga funktioner och stämningar undersöker hon vardagen och skapar glipor och förskjutningar i den. Genom återanvändning av olika material visar hon på potentialen i det förbigångna och kasserade.


I Göteborgsgruppens bedömningsgrupp har ingått: Agneta Faxén, konstnär och styrelseledamot, Anna Eggert, glaskonstnär och Love Jönsson, intendent, Röhsska museet.


Göteborgskretsen styrelse har tilldelat hedersutmärkelsen Handslaget till KKV – Konstnärernas Kollektivverkstad.
Motivering:
Konstnärernas kollektivverkstad Göteborg har under fyra decennier bidragit till att förbättra västsvenska konsthantverkares möjligheter att arbeta i format och tekniker för vilka den egna verkstaden inte räcker till. Med kurser för yrkesverksamma och visningar och demonstrationer för allmänheten är KKV Göteborg ett levande kunskapscentrum och en viktig plats i konsthantverkets infrastruktur.KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se