HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2016

Leyun Wang, Stockholm, textil, 15 000 kr

ur Margaretha Åkerbergs stipendiefond
Motivering:
Leyun Wang arbetar med det textila materialet i olika stadier där hon bearbetar och förvandlar textilen på ett häpnadsväckande sätt. Efter noggranna och subtila materialexperiment av olika slag visar hon textilkonstens möjligheter i form av installationer med ljud, ljus och rörelse där hon knyter an till viktiga frågor kring miljö, samhälle och människans existens i världen.

Eva-Britt Rosenqvist, Tollered, textil, 10 000 kr

Motivering:
Eva-Britt Rosenqvist väver bilder där hennes skickliga vävtekniska kunnande bjuder oss resultat som är finstämda och högkvalitativa. Färgnyansernas skiftningar i de färgade garnerna som plockats för hand möter till synes enkla och berättande bilder som vibrerar av taktilitet. Vardagsnära föremål möter oss i färg och form.

Calle Forsberg, Nacka, keramiker, 10 000 kr

Motivering:
Calle Forsberg är en krukmakare som drejar och glaserar för att ta fram bruksvaran just i keramik: skålar, tallrikar, koppar och kannor. Funktionen och brukandet står i centrum. Allt är tillverkat för matbordet för att användas i vår vardag och fest. Calle Forsbergs keramik är mån om användaren och möter oss med stort keramiskt kunnande i bruksvarans tidlösa plats som förgyller våra hem.

Gunilla Maria Åkesson, Gärsnäs, keramiker, 10 000 kr

ur Anne Marie Frithiofs stipendiefond.
Motivering:
Gunilla Maria Åkesson arbetar med klassiska och enkla former i keramik där kärlets arkitektur förstärks med stämningsfulla glasyrer som leder oss till naturen och dess krafter. De utsökta arbetena visar även spår av dynamisk och experimentell process som resulterar i finstämda keramiska objekt i nordisk anda.

Sverker Eklund, Göteborg, trä, 10 000 kr

Motivering:
Sverker Eklund använder sig av materialet trä med stor nyfikenhet och dynamik. Med lustfylldhet och omedelbarhet hugger han fram figurer eller använder sig av plana skivor.


Stipendienämnden bestod av Gunilla Kihlgren, sammankallande, Annika Daevel och Pasi Välimaa.KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se