Back to All Events

Resa till Österbotten Finland


Dag 1. Onsdag den 8 maj avreser vi från Värtahamnen kl 19:30 Siljaterminalen med färjan Galaxy. Vår buss avgår kl 18:00 från Östra station T-bana Mörbylinjen avstigning Tekn. Högskolan. Middag ombord.
Dag 2 Torsdag den 9 maj ankomst Åbo kl 7:00. Frukost ombord. Vi färdas norrut mot svenskbygden Österbotten. Vårt första stopp blir i den medeltida staden Raumo som är känd för sina spetsar. Varje år på sommaren har man en spetsvecka. Staden förklarades som världsarv 1991. Vi kommer att guidas i stadskärnan Gamla Raumo och kommer att besöka rådhuset med spetsutställning och även besöka en affär med spetsar. Svensktalande guide som berättar stadens historia. På Villa Mairea, som Alvar Aalto ritade för affärskvinnan Maire Gullichsen, får vi inblick i husets arkitektur och inredning. Byggnaden är kulturhistoriskt betydelsefull och internationellt känd och är inpassad i den omgivande tallskogsnaturen. Mot eftermiddagen är vi i Vasa och vi tittar in till Hantverkets hus Loftet, innan vi når vårt hotell för tre nätter. Middag på hotellet.
Dag 3 Fredag den 10 maj besöker vi Oskars klockgjuteri i Sundom där Anders och Ann-Christin Lindman välkomnar oss och berättar om verksamheten. De har biodling, trädgård och butik. På Stundars friluftsmuseum möter oss verksamhetsledare Gunilla Sand som har varit vår viktiga kontaktperson inför resan. Hon berättar om museets mångsidighet och vi får se pågående utställning av träkonstnär som visar återanvänt trämaterial. Vi besöker också den trevliga butiken Cirkas med fina hantverksprodukter. Därefter far vi på lantliga vägar till Storkyro med ett historiskt förflutet. Här har guldsmed Juha Koskela verkstad och galleri där han skapar handgjorda smycken. År 2003 fick han utmärkelsen Master of Fine Arts – Årets guldsmed. I samma hus finns ett whiskydestilleri – Kyrö Distillery. Vi får också träffa Johanna Talso, som syr historiska kläder. Tillbaka i Vasa besöker vi textilkonstnär Kaarina Heikinheimo som utför sina skulpturala verk i mässing och lingarn. Vår andra viktiga kontakt hemslöjdsintendent Anna-Maija Bäckman har lovat att presentera konstnären och översätta från och till finska. Ev. tid för egna övningar innan middag på hotellet.
Dag 4 Lördag den 11 maj. Färden går norrut med första besök hos halmslöjdare Eija Koski i Veikars som är känd för sin "Himmeli". Hon moderniserar gamla traditionella halmdekorationer. På Ullspinneriet Koskö Mill möter vi ägaren Alicia Trezise-Segervall, som har en småskalig verksamhet. Ullen kommer från lokala fårägare. Vidare färdas vi till Jakobstad, som har varit en betydande skeppsbyggar- och sjöfartsstad. Vi besöker Malmska gården som ägdes av redarfamiljen Malm. Visning av miljöer som berättar om skeppsbyggartidens era. De enda båtar som byggs idag är Svanen (segelbåt). Stadsguidning av Sanna Mäenpää. I centrum av staden finns bevarad träbebyggelse och världens nordligaste botaniska trädgård. I Jakobstad föddes Johan Ludvig Runeberg vilken firas några dagar om året. På återvägen far vi förbi Nykarleby och Kuddnäs där Zackarias Topelius föddes. Vidare passerar vi monumentet över von Döbeln. Här stod slagit vid Jutas som Runeberg har skildrat i Fänrik Ståls sägner. Åter till Vasa och tid för vilostund innan kvällens begivenheter. Stadsrundtur med guide därefter fortsätter vi med bussen till världsarvet i Kvarkens skärgård – Replot. 2006 infördes Kvarkens skärgård på UNESCOs världsarvslista som en utvidgning av Höga Kusten. Tillsammans bildar de en geologisk enhet där landhöjningsfenomenet präglar landskapet. Det populära TV-programmet Strömsö sänds härifrån. Vi avslutar dagen med middag vid havsvik kanske i solnedgången.
Dag 5 Söndag den 12 maj. Vi lämnar vårt hotell i Vasa efter tre övernattningar och ställer färden söderut. I Korsnäs, ett litet samhälle vid kusten där 98% talar svenska, besöker vi hembygdsmuseet. Tre stickerskor kommer att tillsammans sticka på den berömda korsnäströjan. Ett vanligt sätt förr. Vidare far vi utmed kusten till Finlands minsta stad Kaskö för besök hos paret James och Raija Murray båda keramiker. De har en vacker trädgård, krukmakeri och butik. Granne med dem är Bladhska gården med hantverksbod. Här är vi också välkomna. Innan vi når Åbo för sen hemfärd passerar vi den gamla staden Kristinestad – unik i Norden – som kallas Bottenhavets pärla. Kristinestad grundades 1649 av Per Brahe d.y. som gav namnet efter sin hustru grevinnan Christina Catharina Stenbock. Färjan avgår från Åbo kl 20:15
Dag 6 Måndag den 13 maj. Ankomst Värtahamnen i Stockholm kl 6:10. Bussen kör oss sedan tillbaka till Östra station.
Med reservation för ändringar i reseprogrammet.
Några tillägg inför resan: Större bagage kan lämnas i bussen vid överfarten dels från Stockholm dels från Åbo. Ha gärna ett mindre bagage med ombord med det viktigaste för överfärden. Tag med pass och sjukförsäkringskortet, som kan beställas från försäkringskassan.


Avgiften inkluderar buss- och båtresa, 2 övernattningar på färja i dubbelhytt insides, 3 övernattningar på hotell i dubbelrum, 4 middagar, 4 luncher, 4 frukostar, fm- o. em.drycker, museibesök, guidningar, entréer, ateljébesök. Tillägg för enkelrum, tillägg för enkelhytt insides, tillägg för enkelhytt utsides, tillägg för dubbelhytt utsides.
Hotell: Original Sokos Hotel Royal Vasa
Anmälan är fullgjord efter inbetald anmälningsavgift 1000 kr före den 20 mars. Resterande betalas senast 8 april.

Earlier Event: April 6
Balenciaga i Borås
Later Event: May 21
KHV årsmöte 2019