Möbeldesignmuseet
Nov
11
3:00 PM15:00

Möbeldesignmuseet

Måndagen den 11 november guidning på Möbeldesignmuseet i Frihamnen kl 15 av Lars Bülow. Museet är ett resultat av ett arkitektpars – Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow – passion för form och deras liv som samlare. Förutom basutställningen visas också en separatutställning – 60 st kvinnliga formgivare. 500 designmöbler ur parets privata samling är utställda, de flesta från Skandinavien och är från slutet av 1800-talet och fram till idag. Tid ca 1 tim och 30 minuter.

Avgift   225 krguidning, entré och eftermiddagskaffe/te.

Adress: tag buss 1 eller 76, hållplats Frihamnsporten 50 (gult stort tegelhus) ingång från gaveln.

Sista anmälningsdag är den 6 november då också avgiften skall vara betald.

View Event →
Judiska Museet och Galleri Cupido.
Nov
21
2:30 PM14:30

Judiska Museet och Galleri Cupido.

Torsdagen den 21 november 14.30 guidning på Judiska Museet, Själagårdsgatan 19. Museet har nyligen öppnats i Stockholms äldsta bevarade synagoga och vi får här ta del av det judiska kulturarvet. Ca 1 timmes visning. Strax intill runt hörnet ligger Svartmangatan 27. Här besöker vi Galleri Cupido och får en förhandsvisning av Susanne Henriques och Lars Larsson som presenterar utställningen ”Fladdrande fjärilar, tungt järn”. Susanne ställer ut sina textila bilder i stora och små vävar. Lars Larsson, som vi besökte vid vår Ölandsresa för några år sedan, visar konstsmide i olika former.

Avgift  190 krguidning och entréavgift

Sista anmälningsdag är den 12 november då också avgiften skall vara betald.

View Event →
Glögg på Överby Gård
Dec
4
10:20 AM10:20

Glögg på Överby Gård

Onsdagen den 4 december kl 10.30 startar vi med buss från Östra station, T-bana mot Mörby, hlpl.  Tekn. Högskolan. På Överby Gård Konstcentrum har Julmarknaden precis börjat och de öppnar enkom för oss. Förutom medlemmarna har inbjudits utomstående konsthantverkare, konstnärer och hantverkare att deltaga i julmarknaden. De representerar olika material och tekniker – keramik, textil, silver, trä, papper, måleri m.m. Överby Gård var tidigare bondgård i Sollentuna kommun. Vid gården står Överby Kvarn som är länets enda fungerande kvarn. Vi avslutar dagen med besök i Sollentuna kyrka, som har anor från 1100-talet. Vi får guidning i kyrkan och får se kyrkotextilier, såväl äldre som yngre mässhakar. Tillbaka vid Östra station ca kl 15.30.

Avgift  485 kr  bussresa, glögg, te/kaffe, smörgås, bulle, kaka

Sista anmälningsdag är den 15 november då också avgiften skall vara betald.

View Event →

Märta Måås-Fjetterström på Kungliga Slottet
Oct
17
12:30 PM12:30

Märta Måås-Fjetterström på Kungliga Slottet

Torsdagen den 17 oktober visning kl 13 i Rikssalen på Kungliga Slottet av kungafamiljens egen samling ur Märta Måås-Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941. Ett 60-tal verk visas, därav en del inlånade alster. Utställningen sker i samband med 100-årsjubileet då Sveriges mest kända textilformgivare startade sin ateljé i Båstad. Mattorna, som visas för första gången, har alltid funnits i de mest privata rummen på slottet. Utställningen bygger på ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Insamlingsstiftelsen för bevarande av kunskap i och för Märta Måås-Fjetterstöms verksamhet avseende mattor och vävnader.

Avgift   200 kr   visningoch entré

Adress: Slottsbacken, Gamla Stan. Mötesplats: Västra valvet vid Yttre borggår­den 30 minuter före visningstiden kl 12.30. Fotografering tillåten för privat bruk dock utan blixt. Bussar till Slottsbacken eller till Riddarhustorget med promenad via Storkyrkobrinken eller T-bana Gamla Stan via Stortorget eller Västerlånggatan. 

Sista anmälningsdag är den 10 oktober då även avgiften skall vara betald.

View Event →
Resa till Österbotten Finland
May
8
to May 13

Resa till Österbotten Finland

Dag 1. Onsdag den 8 maj avreser vi från Värtahamnen kl 19:30 Siljaterminalen med färjan Galaxy. Vår buss avgår kl 18:00 från Östra station T-bana Mörbylinjen avstigning Tekn. Högskolan. Middag ombord.
Dag 2 Torsdag den 9 maj ankomst Åbo kl 7:00. Frukost ombord. Vi färdas norrut mot svenskbygden Österbotten. Vårt första stopp blir i den medeltida staden Raumo som är känd för sina spetsar. Varje år på sommaren har man en spetsvecka. Staden förklarades som världsarv 1991. Vi kommer att guidas i stadskärnan Gamla Raumo och kommer att besöka rådhuset med spetsutställning och även besöka en affär med spetsar. Svensktalande guide som berättar stadens historia. På Villa Mairea, som Alvar Aalto ritade för affärskvinnan Maire Gullichsen, får vi inblick i husets arkitektur och inredning. Byggnaden är kulturhistoriskt betydelsefull och internationellt känd och är inpassad i den omgivande tallskogsnaturen. Mot eftermiddagen är vi i Vasa och vi tittar in till Hantverkets hus Loftet, innan vi når vårt hotell för tre nätter. Middag på hotellet.
Dag 3 Fredag den 10 maj besöker vi Oskars klockgjuteri i Sundom där Anders och Ann-Christin Lindman välkomnar oss och berättar om verksamheten. De har biodling, trädgård och butik. På Stundars friluftsmuseum möter oss verksamhetsledare Gunilla Sand som har varit vår viktiga kontaktperson inför resan. Hon berättar om museets mångsidighet och vi får se pågående utställning av träkonstnär som visar återanvänt trämaterial. Vi besöker också den trevliga butiken Cirkas med fina hantverksprodukter. Därefter far vi på lantliga vägar till Storkyro med ett historiskt förflutet. Här har guldsmed Juha Koskela verkstad och galleri där han skapar handgjorda smycken. År 2003 fick han utmärkelsen Master of Fine Arts – Årets guldsmed. I samma hus finns ett whiskydestilleri – Kyrö Distillery. Vi får också träffa Johanna Talso, som syr historiska kläder. Tillbaka i Vasa besöker vi textilkonstnär Kaarina Heikinheimo som utför sina skulpturala verk i mässing och lingarn. Vår andra viktiga kontakt hemslöjdsintendent Anna-Maija Bäckman har lovat att presentera konstnären och översätta från och till finska. Ev. tid för egna övningar innan middag på hotellet.
Dag 4 Lördag den 11 maj. Färden går norrut med första besök hos halmslöjdare Eija Koski i Veikars som är känd för sin "Himmeli". Hon moderniserar gamla traditionella halmdekorationer. På Ullspinneriet Koskö Mill möter vi ägaren Alicia Trezise-Segervall, som har en småskalig verksamhet. Ullen kommer från lokala fårägare. Vidare färdas vi till Jakobstad, som har varit en betydande skeppsbyggar- och sjöfartsstad. Vi besöker Malmska gården som ägdes av redarfamiljen Malm. Visning av miljöer som berättar om skeppsbyggartidens era. De enda båtar som byggs idag är Svanen (segelbåt). Stadsguidning av Sanna Mäenpää. I centrum av staden finns bevarad träbebyggelse och världens nordligaste botaniska trädgård. I Jakobstad föddes Johan Ludvig Runeberg vilken firas några dagar om året. På återvägen far vi förbi Nykarleby och Kuddnäs där Zackarias Topelius föddes. Vidare passerar vi monumentet över von Döbeln. Här stod slagit vid Jutas som Runeberg har skildrat i Fänrik Ståls sägner. Åter till Vasa och tid för vilostund innan kvällens begivenheter. Stadsrundtur med guide därefter fortsätter vi med bussen till världsarvet i Kvarkens skärgård – Replot. 2006 infördes Kvarkens skärgård på UNESCOs världsarvslista som en utvidgning av Höga Kusten. Tillsammans bildar de en geologisk enhet där landhöjningsfenomenet präglar landskapet. Det populära TV-programmet Strömsö sänds härifrån. Vi avslutar dagen med middag vid havsvik kanske i solnedgången.
Dag 5 Söndag den 12 maj. Vi lämnar vårt hotell i Vasa efter tre övernattningar och ställer färden söderut. I Korsnäs, ett litet samhälle vid kusten där 98% talar svenska, besöker vi hembygdsmuseet. Tre stickerskor kommer att tillsammans sticka på den berömda korsnäströjan. Ett vanligt sätt förr. Vidare far vi utmed kusten till Finlands minsta stad Kaskö för besök hos paret James och Raija Murray båda keramiker. De har en vacker trädgård, krukmakeri och butik. Granne med dem är Bladhska gården med hantverksbod. Här är vi också välkomna. Innan vi når Åbo för sen hemfärd passerar vi den gamla staden Kristinestad – unik i Norden – som kallas Bottenhavets pärla. Kristinestad grundades 1649 av Per Brahe d.y. som gav namnet efter sin hustru grevinnan Christina Catharina Stenbock. Färjan avgår från Åbo kl 20:15
Dag 6 Måndag den 13 maj. Ankomst Värtahamnen i Stockholm kl 6:10. Bussen kör oss sedan tillbaka till Östra station.
Med reservation för ändringar i reseprogrammet.
Några tillägg inför resan: Större bagage kan lämnas i bussen vid överfarten dels från Stockholm dels från Åbo. Ha gärna ett mindre bagage med ombord med det viktigaste för överfärden. Tag med pass och sjukförsäkringskortet, som kan beställas från försäkringskassan.


Avgiften inkluderar buss- och båtresa, 2 övernattningar på färja i dubbelhytt insides, 3 övernattningar på hotell i dubbelrum, 4 middagar, 4 luncher, 4 frukostar, fm- o. em.drycker, museibesök, guidningar, entréer, ateljébesök. Tillägg för enkelrum, tillägg för enkelhytt insides, tillägg för enkelhytt utsides, tillägg för dubbelhytt utsides.
Hotell: Original Sokos Hotel Royal Vasa
Anmälan är fullgjord efter inbetald anmälningsavgift 1000 kr före den 20 mars. Resterande betalas senast 8 april.

View Event →
Balenciaga i Borås
Apr
6
to Apr 7

Balenciaga i Borås

Lördagen den 6 april kl 8:00 startar vi med buss från Östra station, T-bana mot Mörby, avstigning stn Tekniska Högskolan. Vårt mål är den förnämliga internationella utställningen "Balenciaga – Master of Couture" från Victoria and Albert Museum i London. Borås Textilmuseum är den enda platsen i Europa som får visa utställningen. På vägen stannar vi till i Linköping för besök hos Margaret Sandström och Peter de Wit, båda är guldsmedsmästare. På Storgatan har de butik och verkstad. De kommer att berätta om sin verksamhet. Bådas arbeten har en estetisk kraft som gör dem tidlösa, Margarets smycken har ofta organisk form och Peters smycken är ofta geometriska i sin utformning. Färden fortsätter mot Jönköping vidare till Borås för visning av den historiska utställningen som omfattar ett 40-tal kreationer från haute couturens glansdagar på 50-60 talet. Perfektionisten Balenciaga blev en förebild för många modeskapare bl.a. Dior, Courréges och Ungaro. Röntgenbilder av några ikoniska klänningar visar på dolda avancerade tekniker och metoder. En och annan kvarglömd knappnål kan också dölja sig i sömmarna. Incheckning på hotellet och därefter skulpturvandring med guide i Skulpturernas stad. Ett flertal konstnärers verk finns i stadens parker och torg. Middag och övernattning på hotell i centrala Borås.
Söndag den 7 april. Inleds med besök på Abecita konstmuseum baserad på fotokonst. I samma hus har precis öppnats Wärenstams museum som omfattar en privatsamlares konst – tavlor och konsthantverk. Visning på museerna. Avresa mot Stockholm, åter ca 18. Med reservation för ändringar.
Avgiften inkl bussresa, 1 övernattning i dubbelrum, 1 middag, 2 luncher fm. o. em. drycker, entréer, visningar, ateljébesök Tillägg för enkelrum.
Hotell: Comfort Hotel Jazz

View Event →
Hembesök hos smyckekonstnär Ann-Marie Belfrage
Mar
20
to Mar 21

Hembesök hos smyckekonstnär Ann-Marie Belfrage

Onsdagen den 20 mars och torsdagen den 21 mars kl. 14:00 visar smyckekonstnär Ann-Marie Belfrage sina unika smycken i äkta stenar i många färgnyanser. Hon hämtar stenar och pärlor från många delar av världen t.ex. turkoser från Kina och olika slags pärlor. Fogar sedan samman dem till smakfulla halsband, örhängen och armband. Halsbanden är försedda med magnetlås. Hon skapar även nystan i färgad koppartråd i form av halsband och örhängen. Begränsat antal. Vi bjuds på lätta förfriskningar
Adress. Samling utanför porten, Sigtunagatan 14, kl 13:50 (mellan Odengatan och Karlbergsvägen) Buss 4, hpl Dalagatan, gå i riktning mot S:t Eriksplan 1 kvarter eller tag T-bana stn Odenplan, uppg Karlbergsvägen. Följ Karlbergsvägen fram till Sigtunagatan. 

View Event →
Studiediebesök hos AB Förgyllare Löfgren Eftr.
Mar
4
8:00 PM20:00

Studiediebesök hos AB Förgyllare Löfgren Eftr.

Måndagen den 4 mars kl. 14:00 ett unikt besök hos AB Förgyllare Löfgren Eftr. Angelica Uppgard kommer att berätta och visa olika tekniker inom det gamla hantverket förgyllning. Här utförs bl.a. förgyllningar in- och utomhus. Restaurering av möbler, konservering och färgbehandling av antikviteter, tillverkning av nya stilramar, lagning av stenskivor och porfyrföremål. Företaget startades av Nils Löfgren 1948 och kunskaperna har gått i arv. Hans målsättning var ett perfekt resultat och hög kvalité på utförda arbeten. Tiden ca 1,5 timme. Begränsat antal.
Adress: Sibyllegatan 83 (hörnet av Sibyllegatan/Valhallavägen). T-bana mot Mörby avstigning stn Stadion uppg. Valhallavägen, tag höger två kvarter till Sibyllegatan. Alternativt bussar 4 , 1 eller 54 avstigning hlpl Jungfrugatan. 

View Event →
Nationalmuseum - Nyfiken på byggnaden
Jan
27
8:00 PM20:00

Nationalmuseum - Nyfiken på byggnaden

Onsdagen den 27 februari visning för 3:e gången av det nyrenoverade och ombyggda Nationalmuseum som efter fem år har öppnat igen. Visningen påbörjas kl. 12:00 i Skulptursalen t.v. i den stora entréhallen. Deltagarna ombedes att komma i god tid p.g.a. av det stora publiktrycket för att lämna kläderna i garderoben i källarvalven och komma till Skulptursalen 10-15 minuter före visningstiden för samling och inprovning av hörlurar. Vi får ta del av den omfattande förändringen och omdisponeringen av museets lokaler, tekniska lösningar, färgsättning och inredning samt nedslag i byggnadens historia.

View Event →